Milyen fotókat használhatok jogtisztán a weblapomon?

Visszatérő kérdés a weboldaltervezés során az, hogy az anyagokban szereplő képeket honnan szerezd be, milyen fotókat használhatsz fel jogtisztán? Mutatok néhány lehetőséget.

Visszatérő kérdés a weboldal tervezése során az, hogy az ott megjelenő képeket honnan szerezheted be.

Tehát milyen fotókat használhatsz fel jogtisztán a weblapodon?

Több lehetőség is van arra, hogy a designodat ütős képekkel dobd fel. Idő, pénz és kreativitás kérdése, melyiket választod. Használhatsz saját fotókat — profi műtermit, vagy éppen egy gyors szelfit. Bár ez utóbbit a weblapodra egyáltalán nem ajánlom, maximum a social médiába. Lehet keresve, vagy ingyenes lelőhelyeken, vagy fizetett ügynökségeknél… Ebben a bejegyzésben sorra vesszük a lehetőségeket.

Legprofibban mutatkozik az, ha saját fotókkal prezentálod vállalkozásaidat, viszont ez nem minden esetben lehetséges. Idő és pénz igényes, ezen felül némileg macerás is egy igazi fotózást leszervezni. Ezt teljesen meg tudom érteni, előfordulhat, hogy olyan képre van szükség és olyan határidővel, amikor nem is tudsz erre energiát felszabadítani. Ilyenkor jön képbe az, hogy akkor szerezni kell valahonnan gyorsan egy képet.

A legnagyobb tévhit az, hogy ami a Google keresőben megtalálható, az teljes mértékben használható is. Foglalkoznod kell azzal, hogy azt a képet valaki elkészítette — kreativitását, tudását, látásmódját, eszközeit és idejét tette bele. Tehát nem lenne etikus „csak úgy” felhasználni azt. Ezeket a képeket többnyire szerzői jogvédelem alá is helyezik, ami azt jelenti, hogy az engedély nélküli felhasználását pénzbírsággal meg is büntethetik.

Na de akkor mégis hogyan?

Több forrásból is szert tehetsz használható és minőségi képekre

1. Google keresés

Az egyik legkézenfekvőbb a Google keresés, viszont ahogy fent említettem, ez nem éppen egyértelmű találatokat eredményez.

Van egy rejtett beállítás, amivel elő tudod csalogatni azokat a képeket, amiket felhasználhatsz a honlapodon. Első lépésként a keresésben szűrjünk le a képekre. A képekre való szűrés után látható az „Eszközök” menüpont, ahová kattintva több lehetőség is elénk tárul. Itt a „Felhasználási jogok” gombra kattintva le tudjuk szűrni a céljainknak megfelelően újra felhasználható képeket.

2. Ingyenes képbankok

Az ingyenes képbankok elérhetőek bárki számára. Itt érdemes odafigyelni arra, hogy amikor letöltesz képet, akkor olvasd el amit a felhasználási jogokról írnak az adott képhez. Legtöbbször egy visszalinket kérnek a kép készítőjéhez. Ezt a linket az oldalon megmutatják Neked, amikor letöltöd a képet, és érdemes beillesztened az adott weboldalba a megjelenés mellett, hogy tudják, honnan származik a kép.

Ilyen ingyenes lelőhelyek például:

 1. Pixabay
 2. Pexels
 3. Unsplash
 4. StockSnap
 5. Freerange Stock
 6. Burst
 7. PicJumbo
 8. Life Of Pix
 9. Stockvault
 10. Kaboompics
 11. https://o-dan.net/en/ — ezt az oldalt különösen ajánlom, mert ez egy olyan gyűjtőoldal, ami a fenti listában szereplő oldalakban is keres. Tehát adott esetben elegendő ezt az egyet használnod.

Ilyen oldalból van jó sok, nekem a fentiek a kedvenceim. Általában webes projektekhez itt meg szoktam találni, amit keresek.

3. Fizetős képügynökségek

A fizetős képbankoknál valójában nem is a képet veszem meg, hanem a saját időmet, amit a webes megjelenésembe hatékonyabban beletehetek. Ugyanis a fenti ingyenes kép lelőhelyekhez képest töredék idő alatt találok teljesen szabadon felhasználható és igazán profi képeket.

A legtöbb helyen egy ingyenes regisztrációt követően már keresheted is a képeket. Amikor vásárolni szeretnél, akkor általában előfizetéses rendszerben tudsz — ha sok képet vásárolsz, ezt érdemes választani. Viszont kevesebb, alkalom szerinti képvadászatnál egyenlegfeltöltéssel tudsz magadnak krediteket vásárolni. A kreditvásárlás után annyi képet tölthetsz le, amennyi az egyenlegedbe belefér. Különböző felbontású képek különböző kreditekbe kerülnek, így amíg például egy nyomdai anyaghoz egy nagyobb képet vásárolsz drágábban, így egy kisebb webes megjelenés esetén — pl. banner — elég a kis felbontásút kifizetned. A teljesség igénye nélkül mondok néhányat, amiről már hallottál esetleg: iStock123RFDepositphotosShutterstock.

Személyes véleményem, hogy manapság a fizetős képügynökségeknek nem lehet egyszerű dolguk. Ugyanis a fenti ingyenes lelőhelyeken egyre több és egyre jobb fotók találhatóak. Illetve létrejöttek az olyan instant designt adó webalkalmazások, mint például a Canva.com, aminek a fizetős verzióját használva szinte korlátlanul használhatok jobbnál jobb prémium fotókat. Érdemes alaposan körülnézni.

Ha pedig már vannak képeid, és építenél köréjük egy ütős weblapot, beszéljünk!

Tetszik, amit olvastál? Oszd meg mással is!

A cikk szerzője: