Webszótár – Légy Te is otthon a weben!

Jól jöhet, ha tisztába kerülsz az alapokkal, ezért készítettünk egy alapozó webszótár sorozatot, ami segít tisztába tenni a fogalmakat.

Téged is zavar, hogy nem érted, amikor latin szavakat használ az orvos, vagy éppen IT nyelven próbál neked magyarázni a webes szakember?

Az a legszörnyűbb az egészben, hogy ilyenkor nem tudjuk eldönteni, visszakérdezzünk, vagy éppen tegyünk úgy, mint aki érti az elhangzottakat… Jól jöhet, ha tisztába kerülsz az alapokkal, ezért készítettünk egy alapozó webszótár sorozatot, ami segít tisztába tenni a fogalmakat.

Bár sok kifejezés nyugodt szívvel maradhat akár a megértés homályában is mindenféle következmény nélkül, nem árt, ha van fogalmad a legelemibb szakszavakról. Ez segíthet abban, hogy amikor megesik az, hogy a honlapod leáll, vagy megmagyarázhatatlan okokból furcsán viselkedik, nem fogsz teljesen kiborulni.

Ehelyett veszel egy mély lélegzetet, és tudod, hogyan kezdd el a segítséget kérni a probléma megoldásához.

Ha magadnak készíted a weboldalad, ez a lista különösen ajánlott és hasznos olvasmány lesz. Ha pedig van egy megbízható szakember, aki hivatásszerűen gondoskodik a weboldaladról, akkor is jó, ha tudod, mit kell kérdezni, és mi rejlik a válaszai mögött. Hiszen felhasználóként nem biztos, hogy 100%-ban másra akarsz hagyatkozni, hogy megértsd, mitől marad életben és egészséges a vállalkozásod fáradhatatlan értékesítője – a weblapod.

Lássuk:

DNS és névszerverek

Domain Name System (vagy más néven Server vagy Service)… Ha ezt beírod a Google-ba, rengeteg variációval találkozhatsz, ami elsőre teljesen érthetetlen lesz, hacsak nem vagy informatikus.

És te valószínűleg nem vagy az, ezért itt van a legegyszerűbb magyarázat, amit csak ki tudtunk találni:

Az internet nem betűjeles nevekkel kommunikál (mint a mi domain nevünk, pl.: otthonaweben.hu), hanem számokkal.

Tehát amikor a számítógépek beszélgetnek, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy „Hé, otthonaweben.hu, át kell adnod nekem néhány információt”, azt mondják, hogy

„Hé, 198.105.252.16., át kell adnod néhány információt… „.

A DNS-rendszer a domain neveket ezekre a számokra fordítja le, hogy a gépek megértsék a másik oldalon, miről is van szó, és a megfelelő helyre irányítsák a látogatót.

Mikor van erre szükséged? Szinte soha. Csak annyit kell tudnod, hogy ahhoz, hogy a domained megértse, melyik tárhelyszolgáltatóhoz tartozik, a tárhelyszolgáltatód által megadott névszerver értékeket kell hozzáadnod a domain szolgáltatód névszerver-beállításaiban.

Domain név

Amikor létrehozol egy vállalkozást, alap követelmény, hogy legyen egy profi webes megjelenésed.

Ehhez hozzá tartozik az is, hogy legyen egy egyedi e-mail címed, hisz magasabb szintű bizalmat eredményez az ügyfeleid részéről az, ha nem gmail, vagy freemail, vagy hasonló ingyenes szolgáltató nevével mutatkozol, hanem például a saját neveddel, vagy a vállalkozásod nevével jelentkezel be.

Ilyen cím nekem például a [email protected]. Ehhez alap szinten egy saját domain névre van szükséged.

A webes megjelenés egyik első fogalma ami szembe jöhet veled, az a domain név.

Az Internet nem más, mint különböző számítógépek összekapcsolt hálózata. Olyan összeköttetések, mint a valódi világban az utakkal összekötött házak, épületek. Minden épületnek van egy GPS koordinátája ami alapján be tudjuk határolni a földrajzi helyzetét. Ugyanígy a weblapokat tartalmazó számítógépeknek is van egy olyan címe, ami alapján meg tudjuk határozni, hol található, melyik számítógépről van szó. Ezt hívják IP címnek. Viszont ez a szám egy baromi hosszú megjegyezhetetlen számsor. Kérdés: ki tudja ezt mégis megjegyezni? Senki. Na jó, néhány velejéig profi rendszergazda biztosan — én is ismerek ilyet, de az átlagember nem.

Te például tudod a lakásod GPS koordinátáját fejből?

Nem? Na én sem. Tehát keresni kellett valami értelmezhető megoldást. Ezért vannak a címek. Minden házhoz tartozik egy cím, ami beszédes, és könnyebben meg tudjuk jegyezni. Ugyanígy van a weblapoknál is.

A domain név az adott IP cím mellé rendelt beszédes név, amit Te választhatsz ki saját magadnak, vagy vállalkozásodnak. Röviden tehát, a domain név egy emberi nyelvre fordított beszédes cím, amit minden számítógép amihez tartozik, lefordít a saját nyelvére és ebből tudja melyik weblapot kell megmutatni a hozzá érkező látogatónak.

Ez a domain név abszolút a Te döntésed, a te vállalkozásodra szabott szófordulat lehet. Természetesen nem árt, ha a márkádat tükrözi. A domain névre már az alapok lerakásánál szükség van. A tied megvan már?

FTP és FTP-fiókok

Az FTP a File Transfer Protocol rövidítése, és a fájlok hálózaton lévő számítógépek közötti átvitelének szabványos módja. WordPress esetében az FTP-t akkor használod, ha valaha is hozzá kell férned a weboldal olyan fájljaihoz, amelyek nem érhetők el a WordPress adminisztrációs felületén keresztül.

Az FTP a B terved akkor is, ha előfordul, hogy nem tudsz belépni a WordPress adminba. Mikor lehet ilyen? Azokban az esetekben, amikor egy frissítés miatt működésképtelenné válik a rendszer, vagy éppen egy bonyolultabb fejlesztést eszközölsz vagy a sablonban, vagy a bővítmények között. Esetlegesen ha plugin konfliktusok vannak, és egy fehér képernyővel találod magad szemben a login oldalad helyett. Ijesztő, de valójában nem nagy ügy. Ne stresszelj — könnyen megoldható a webes szakértőd segítségével! Csak próbáld meg visszaidézni, mit csináltál, mielőtt a fehér képernyő felbukkant.

A fájlok ilyen módon történő átviteléhez FTP-fiókra van szükség, és a tárhelyszolgáltatás kezelőpaneljében (így is ismerheted, hogy cPanel — ami azért nem feltétlen helytálló, mert több fajta kezelőpanel létezik. A cPanel a legelterjedtebb) több felhasználó számára is létrehozhatsz FTP-fiókokat. Ha rendelkezel FTP-fiókkal, akkor egy ingyenes FTP-programmal, például a FileZillával férhetsz hozzá a webhelyed fájljaihoz… de ez már haladóbb szint.

Mobil optimalizáció

Bizonyára használtál már mobil eszközt, és ez esetben az is feltűnhetett, hogy sok weboldal használata még ma is nehézkes mobilon, mert kicsik a betűk, vagy épp túl sok a menüpont, amik között nehéz navigálni, lassú az oldalbetöltés. Sokszor nem is érhető el a weboldal összes funkciója, ami azért van, mert sokkal kisebb kijelzőn kell a tartalomnak megjelennie, mint egy asztali számítógép, vagy laptop esetében. Ezekre a problémákra jelent megoldást a mobil honlap optimalizálás.

A sikeres, igazán profi weboldal bármilyen eszközről könnyedén böngészhető. A megfelelően optimalizált honlap felismeri, ha a látogató mobil eszközt használ és annak megfelelően rendezi el az oldalon elhelyezkedő tartalmat a képernyő felbontásától függően. Az ilyen oldalt nem kell nagyítani, kihasználja a készülék képernyőméretét, valamint a betűk is elég nagyok lesznek az olvasáshoz.

Az oldalnak működnie kell minden eszközön. Ma már nincs választás. Mobil, tablet, desktop… az oldalnak ESZKÖZFÜGGETLENNEK KELL LENNIE!

TLD – Top Level Domain

A TLD a Top Level Domain – magyarul a legfelső szintű domain rövidítése, és röviden a domainnév végére utal, mint a .hu, vagy a .com rész.

Valószínűleg találkoztál már olyan TLD-kkel is, mint a .org és a .net, valamint országspecifikus TLD-kkel, mint az .es (Spanyolország), .de (Németország) és .hu (Magyarország) stb.

Az utóbbi időben új, divatos TLD-k is felbukkannak, mint például a .online, .website, .training, .coach Ezek még kevésbé elerjedtek, és viszonylag drágák is a hozzáadott értékükhöz képest, de ha valami igazán speciálisat akarsz, akkor érdemes ezeket is számba venni.

Webdesign

A webdesign tervezése során legfőbb cél a hatékony kommunikáció, így fő szempont, hogy a tartalom határozza meg a webdesignt, nem pedig fordítva.

A jó design már az első pillanatban – még a szövegek értelmezése előtt- kialakítja a kapcsolatot az olvasóval. Mivel a weboldal vizuális formában jelenik meg, rendkívül fontos a színek, a formák, az elrendezés közötti harmónia, ami megteremti az olvasó számára a megfelelő hangulatot, természetesen szem előtt tartva azt, hogy az használható és áttekinthető legyen.

A tervezés során figyelembe kell venni a célpiacod és a tartalom támasztotta követelményeket. Egy honlapnak elsősorban a látogató igényeinek kell megfelelnie, ezért komoly hangsúlyt fektetünk az olyan szempontokra is, mint az átláthatóság, navigáció és olvashatóság.

A tervezés során elengedhetetlen a többszöri konzultáció, ahol a tervező kikéri ügyfele véleményét, hiszen a weboldal neki készül, így a legfontosabb, hogy az ötleteit közvetítse a megvalósítás során. Fontos a megrendelővel való folyamatos kommunikáció, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban készülhessen el a honlap.

Weboldal költöztetése

Vannak bizonyos helyzetek, amikor a meglévő tárhely szolgáltatódat le kell cserélned. Bármely fél döntéséből, néha előfordul az ilyen. Alapvetően a tárhelyszolgáltatók nem szoktak abban segítséget nyújtani, hogy hogyan kell szünetmentesen a weboldaladat és a levelezésedet továbbvinni az új helyre. Itt jövök a képbe, ebben tudok Neked segíteni.

A fentiekben leírtak szerint támogatást kapsz tőlem a weblapodnak megfelelő új tárhely kialakításában, illetve átmozgatom, elindítom a weblapodat. Emellett pedig a levelezésed áttelepítésében is segítek, hogy ne vesszen el egyetlen fontos információ sem.

Hiszen a weblapod és a levelezésed fontos érték, és jelentős szerepe van vállalkozásod működésében és sikerében.

Webmester, és weboldal karbantartás szolgáltatásomról az ide kattintva olvashatsz bővebben.

Webtárhely

Amikor elkészült a weblapod, szüksége lesz egy tárhelyre, ahová feltöltöd, és ahonnan megjelenik látogatóid képernyőjén. A tárhely egyszerűen az a szolgáltatás, amely ahhoz szükséges, hogy mások is láthassák a weboldaladat az interneten.

A tárhelyszolgáltatás minősége befolyásolja, hogy milyen gyorsan (vagy lassan) töltődik be a weboldalad, és mennyire stabil. Továbbá az ügyfélszolgálatuk minősége fogja eldönteni, hogy mennyire stresszelsz, ha nem működnek a dolgok, szóval válassz bölcsen!

Több tárhelyszolgáltatóval is dolgozom és mindig az adott honlaphoz ajánlok szolgáltatót attól függően, mi az igény, és a büdzsé. Illetve igyekszem levenni a válladról annak a terhét, hogy technikusokkal kelljen bajlódnod, ezért ha szeretnéd, tartom velük a kapcsolatot helyetted.

A tárhelyszolgáltatásoddal többek között kezelheted a domainjeidet, a DNS beállításaidat, az FTP fiókjaidat, a WordPress telepítéseidet.

Widget

A WordPressben a widget egy kis program, amelyet hozzáadhatsz a webhelyedhez egy új funkció működtetése érdekében. Ezeket az úgynevezett widget területekre helyezzük el az adminisztrációs felület Megjelenés/Widgetek menüpontjában. Egy vagy több widgetet is hozzáadhatsz egy widget területhez, a témád elrendezésétől függően.

Amikor telepítesz egy témát, bizonyos widgetek már rendelkezésre állnak. Ezeket kattintva és áthúzva az adott témához rendelkezésre álló widget területek bármelyikére helyezheted. Jellemzően egy keresőmező widget, egy szöveg widget, egy egyéni menü widget stb. szokott alapból beállítva lenni.

Ha több widgetet szeretnél, mint ami a témádban rendelkezésre áll, és ezeket a WordPress bővítménytelepítőjén keresztül szerezheted be. Ha egy plugin telepítve és aktiválva van, megjelenik a WordPress widget-műszerfalán, ahonnan már használhatod is.

WordPress

A WordPress tartalomkezelő rendszernek szenteltem egy külön bejegyzést, amit ide kattintva olvashatsz.

WordPress sablon

Ez egy sablon a weboldal előre beállított dizájnjával és elrendezésével. Általában a beépített lehetőségekkel bizonyos mértékig programkód írása nélkül is testre szabható, viszont ha haladóbb igényeid vannak, akkor kódolási készségekkel, például html, CSS, JavaScript és PHP nyelvekkel határ a csillagos ég. Én is ezekkel dolgozom.

Ez a cikk még korántsem teljes. Ahogy időm engedi folyamatosan töltöm fel, úgyhogy javaslom, néha térj vissza és kukkantsd meg az új topicokat.

Tetszik, amit olvastál? Oszd meg mással is!

A cikk szerzője: