Miért olyan fontos a WordPress karbantartása?

A weboldalad a vállalkozásod ­digitális kirakata. Ha elmulasztod karban tartani, az olyan, mintha zárás után nyitva felejtenéd az üzleted ajtaját. Bárki ki-be járkálhat rajta, amíg Te otthon az igazak álmát alszod.

A weboldalad a vállalkozásod ­digitális kirakata.

Ha elmulasztod karban tartani, az olyan, mintha zárás után nyitva felejtenéd az üzleted ajtaját. Bárki ki-be járkálhat rajta, amíg Te otthon az igazak álmát alszod.

Karbantartás hiányában a weblapod lelassulhat, hátrébb kerülhet a Google találati listájában, és az elavult kód miatt hacker célponttá válhat. Ezzel pedig a felhasználóid számítógépei is veszélybe kerülhetnek, még el is veszítheted őket.

Mint ahogy az autódat rendszeresen szervizbe viszed, úgy a weblapodnak is felügyeletre, frissítésre és optimalizálásra van szüksége.

rendszeres karbantartás minimálisra csökkenti a leállás esélyét, a legjobb felhasználói élményt biztosítva a látogatóid számára.

A WordPress karbantartás három alappillére

1. Frissítések

A WordPress rendszerfájlok, sablon és bővítmények bizonságos frissítése. Szerver programverziók monitorozása, szükség esetén magasabb verzióra való átállás.

Milyen gyakran javaslom? A frissítéseket érdemes legalább havonta kétszer megvizsgálni, de még jobb, ha hetente frissíted a rendszered. Ha valamely bővítménynél biztonsági rést javítottak, azt azonnal meg kell frissíteni, nem várhat.

2. Mentések

A weboldal fájlok és adatbázis rendszeres biztonsági mentése, majd a megfelelő helyreállítás biztosítása.

Milyen gyakran érdemes menteni?

 • Egy kisebb forgalmú bemutatkozó oldalnak, ami ­ritkán frissül, elegendő havonta egy biztonsági mentés.
 • Ha hetente blogolsz, vagy változtatod a tartalmat, ­akkor heti mentést ajánlok.
 • Ha webshopod van, ahol gyakran frissülnek a termékek, vásárlások jönnek, felhasználók regisztrálnak, ajánlott napi szinten, vagy akár 12 órás sűrűséggel menteni az aktuális állapotát.

3. Biztonsági beállítások

A weboldal védelme a rosszindulatú szoftverektől, hackerektől és egyéb biztonsági problémáktól megfelelő szerverbeállításokkal és professzionális bővítményekkel.

Milyen rendszeres feladatokat érdemes elvégezni a WordPress karbantartás során?

weblap karbantartás, WordPress karbantartás
Photo by Pankaj Patel on Unsplash
 • Rendszeres külső biztonsági mentés
 • WordPress rendszer frissítése
 • Témák és bővítmények frissítése
 • Biztonsági monitorozás, hibaelhárítás
 • Rosszindulatú programok keresése
 • Gyanús felhasználók kiszűrése, kitiltása
 • Spam hozzászólások ellenőrzése, törlése
 • Sebesség és teljesítmény ellenőrzése
 • Képek és tartalom optimalizálása
 • A weboldal funkcionalitásának tesztelése
 • A forgalom és az analitika nyomon követése

Leggyakrabban előforduló problémák

Lassú oldalbetöltési idő

Megeshet, hogy az egykor szélvészként száguldó weblap idővel egy lassú, lomha öszvérré változik. Ezt okozhatja a rengeteg feltöltött kép, ami ráadásul még jó eséllyel optimalizálva sincs, illetve a feleslegesen felgyülemlett kódrészlet, ami bővítmények formájában került fel a weblapodra.

 • Nézd át a képeket, és ami nem kell, azt töröld a rendszerből! Ami pedig használva van, azokat optimalizáld vagy a weblapon, vagy még feltöltés előtt!
 • Távolíts el minden felesleges bővítményt és kódot az oldaladról, ami lassíthatja a betöltését!

Töredezett tartalom

Az évek során a weblapodat használod, töltesz fel tartalmat, törölsz tartalmat, esetleg a weblap tartalmát menedzselő alkalmazottad már rég nem ugyanaz, aki elkezdett az oldallal foglalkozni… ebből kifolyólag a weboldalon rengeteg felesleges adat halmozódhat fel.

A fentiekből kiindulva érdemes néha végigböngészned a weboldaladat, mert az idők során az egyes aloldalak designja töredezettséget mutathat, és az nem kelt túl profi benyomást.

Törött linkek

Ha a fenti scenariot nézzük, az is lehet, hogy törölve lettek bizonyos cikkek vagy aloldalak a weblapodról. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy azok a hivatkozások át lettek-e irányítva, vagy 404-es hibát (az oldal nem található) jelez vissza a böngésző? Ezeket a hivatkozásokat mindenképp át kell irányítani — legrosszabb esetben a kezdőlapra, mert a Google bizony a 404-es hibákat nem szereti.

Tippek a weboldal teljesítményének optimalizálásához

Optimalizáld a képeket!

Tömörítsd a képeket, és használj új generációs képformátumokat (pl.: webp), hogy növeld a weblapod teljesítményét!

Kontrolláld a használt bővítményeket!

Minimalizáld a bővítmények számát a weboldalad sebességének, funkcionalitásának és biztonságának javítása érdekében. Vizsgáld néha felül őket, és ha olyan bővítményt használsz, ami jó ideje nem frissült, érdemes keresni helyette egy olyat, amit rendszeresen tartanak karban!

Amit lehet, gyorsítótárazz!

Használj gyorsítótár bővítményeket vagy CDN-t a weblapod sebességének és felhasználói élményének növelése érdekében!

Mindez kínaiul hangzik számodra? Sebaj!

Bérelj fel egy szakembert, akit mindig el tudsz érni, ha szükséged van segítségre!

Bizonyára Te is elfoglalt vállalkozó és weboldal tulajdonos vagy. Éppen ezért a legjobb, ha egy olyan profira bízod a weboldalad karbantartását, aki nap-mint nap ezzel foglalkozik.

Egy webfejlesztő segíthet Neked abban, hogy a weboldalad naprakész, biztonságos legyen és jól működjön.

Akár heti, akár havi karbantartásra van szükséged, segíthet megelőzni a költséges leállásokat vagy a biztonsági réseken való bejutást.

Készen állsz arra, hogy WordPress weboldalad üzemeltetését a következő szintre emeld?

Bérelj fel egy professzionális webfejlesztőt, aki kezeli a WordPress weblapod, hogy Te nyugodtan élvezhesd a nyugalmat és a gyümölcsöző online jelenlétet!

Kattints ide és és kérj egy ingyenes weboldal állapotfelmérést!

Tetszik, amit olvastál? Oszd meg mással is!

A cikk szerzője: