WordPress tartalomkezelő rendszer

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet főként blogok és weboldalak létrehozására használnak. Segítségével szabadon mesélheted el a történetedet, növelheted a márkád ismertségét, vagy értékesítheted a szolgáltatásaid, termékeid.

A WordPress (röviden WP) egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amelyet főként blogok és weboldalak létrehozására használnak. Segítségével szabadon mesélheted el a történetedet, növelheted a márkád ismertségét, vagy értékesítheted a szolgáltatásaid, termékeid.

Ez egy olyan rendszer, ami a honlapod mögött van, és ez teszi lehetővé azt, hogy akár Te is tudj saját cikkeket feltölteni az oldaladra. Ez egy olyan program, amit a webdesignerek nagyon szeretnek használni, mert rugalmas, könnyen megtanulható, és szép dolgokat lehet vele létrehozni. Mi is ezzel dolgozunk. Továbbá annyira egyszerű, hogy bárkinek bármikor megtanítom úgy, hogy ő maga is tud utána magának tartalmat felrakni fejlesztői tudás nélkül.

A WordPress használatának számos előnye van. A rendszer egyik legközkedveltebb tulajdonsága, hogy rengeteg bővítmény (plugin) beépítésére van lehetőség, melyek által a felhasználók és a fejlesztők könnyen továbbfejleszthetik, kiegészíthetik a rendszer alapvető struktúráját és funkcióit. A hivatalos adatbázisban mintegy 22 ezer bővítményt tartanak nyilván. Ezek lehetővé teszik a weboldalak testreszabását az adott igények szerint.

A másik hatalmas előnye a felhasználóbarát adminisztrációs felület, aminek a segítségével a weboldal tartalmának hozzáadása gyors és egyszerű. A tartalom frissítése pillanatok alatt és könnyen elvégezhető.

A weboldalak körülbelül 43%-a fut WP-vel 2023-ban, ami nagyjából 835 millió weboldalt jelent. Naponta több mint 500 új oldal jön létre ezt a motort használva. Ezen adatok ismeretében messze a legnépszerűbb létező tartalomkezelő rendszerről beszélünk.

Ismert cégek is használják a WordPress-t?

Igen, ez ma már nem is kérdés! Ha bizonytalan vagy abban, hogy jó választás-e, íme néhány példa másoktól:

Hogyan tudsz WP weboldalt létrehozni?

Egy ilyen weboldal létrehozásához először is el kell döntened, hogy a WordPress.com vagy a WordPress.org szolgáltatását szeretnéd használni. Ha a .com-ot választod, akkor egyszerűen regisztrálj egy fiókot és kövesd az utasításokat az oldal létrehozásához. Ha a .org-ot választod, akkor először is szükséged lesz egy domain névre és egy webtárhely-szolgáltatásra. Ha ezek megvannak, töltsd le és telepítsd a WP szoftvert a webtárhelyedre. A telepítés után rögtön el is kezdheted az oldalad felépítését és testreszabását.

Nem feltétlenül szükséges webfejlesztő egy WP oldal létrehozásához, viszont erősen ajánlott. Ez a rendszer igencsak felhasználóbarát és könnyen használható, így akár kezdők is létrehozhatnak vele egyszerű weboldalakat. Azonban ha egyedi funkciókat vagy teljes testreszabást szeretnél az oldaladon, akkor érdemes egy webfejlesztő segítségét kérni.

Ha egy tapasztalt webfejlesztő készíti el a weboldaladat, annak számos előnye lehet. Egy webfejlesztő segíthet a weblap testreszabásában és optimalizálásában, valamint a bonyolultabb funkciók megvalósításában.

Egy webfejlesztő ismeri a legújabb technológiákat és trendeket, így segíthet az oldalad modern és vonzó megjelenésének kialakításában. Ezenkívül segíthet az oldalad biztonságának növelésében és a teljesítményének javításában.

Összességében egy webfejlesztő segítségével professzionálisabb és hatékonyabb weboldalt készíthetsz.

Mennyire biztonságos?

Ha a weboldalad létrehozásába egyedül vágnál bele, az első és legfontosabb szempont az, hogy nézz utána, hogyan tudod a weboldaladat biztonságosan tartani.

Ehhez mutatok néhány tippet:

  • Először is fontos, hogy mindig tartsd naprakészen a rendszert és a beépülő modulokat.
  • Használj biztonságos wp-admin bejelentkezési adatokat:
  • Ne használd az „admin” felhasználónevet — ez az első, amit a huncut hackerek keresnek! Használd inkább a saját neved ékezet nélküli változatát!
  • Használj erős jelszavakat: minimum 8 karakter, számok, kis és nagy betűk, különleges karakterek legyenek benne!
  • Telepíts SSL tanúsítványt a biztonságos adatátvitel érdekében!
  • Távolítsd el a nem használt sablonokat és bővítményeket!
  • Engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést!
  • Változtasd meg az alap /wp-admin/ hivatkozást valami másra!
  • Rendszeresen készíts biztonsági mentéseket!

Ezek csak néhány példa a sok lépés közül, amelyeket megtehetsz a weboldalad biztonságának növelése érdekében.

Ha pedig a fentiekhez segítségre van szükséged, kérj segítséget a tárhely szolgáltatódtól, vagy egy szakembertől!

Ha pedig szeretnél felhasználóként alaposabban megismerkedni vele, az alábbi kiadvány segítségedre lehet benne.

A WordPress kézikönyve részletes útmutatást nyújt az alapvető rendszer használatához.

Töltsd le a kézikönyvet ingyen!

Tetszik, amit olvastál? Oszd meg mással is!

A cikk szerzője: