A nagy kérdés: vásárolt sablon, vagy egyedi webdesign?

Az egyedi webdesign kontra sablon alapú weblap dilemmával sok WordPress-szel dolgozó szakember szembesül. Nézzük meg a pro és kontrát!

A címben szereplő a dilemmával sok WordPress-szel dolgozó szakember szembesül. Nézzük meg a pro és kontrát!

Egyedi webdesignra van szükség, vagy elegendő a sablon alapú WordPress weblap?

A projekt felfedező meetingeken gyakorta felmerül a fenti kérdés. Azt vallom, hogy a projekt méretétől és a ráfordított büdzsétől függ a végső választás és ennek fényében teszem a leendő weblaptulajdonos elé a lehetőségeket felvázolva az esetleges előnyöket és hátrányokat.

Bár sokan elismerik az egyedi webdesign és fejlesztés előnyeit, mégis a kész prémium sablonok gyakran megnyerik a vitát, köszönhetően a költség- és az időhatékonyságuknak.

Az egyedi fejlesztés és az előre elkészített témák közötti választás olyan, mintha az előre összerakott Lego-készletek és a korlátlan számú ugyanolyan alakú Lego-darab között döntenénk. Az előbbiből nehézkes bármi mást alkotni azon túl, ami a dobozon van, az utóbbiból pedig bármit építhetsz, ha van elég fantáziád és türelmed hozzá.

legó kockák az egyedi webdesign kontra sablon szemléltetésére
Photo by Xavi Cabrera on Unsplash

Az előre elkészített témák egyszerűen hozzáférhetőek és megfizethetőek, azonban tartalmazhatnak felesleges funkciókat, amik lelassíthatják a weboldalad. Ezzel szemben az egyedi webdesign és fejlesztés több erőforrást igényel, viszont rugalmas, könnyed és teljes mértékben az igényeidnek megfelelő weboldalt lehet így készíteni.

Az előre elkészített témák kezdetben ugyan időt és pénzt takaríthatnak meg, de olyan korlátozásokkal járnak, amelyek nem biztos, hogy megfelelnek a modern üzleti realitásoknak. Tapasztalataim szerint az új funkciók és elemek bevezetése javarészt több időt vesz igénybe a vásárolt sablonok esetében, és egyes funkciókat gyakran igen körülményes megvalósítani.

Milyen előnyöket kínál az egyedi WordPress-fejlesztés?

 1. Egyedi webdesign: segít a weboldalad teljesen a márkádhoz és a termékedhez igazítani, ezzel kiemelve a weblapot és a vállalkozást a versenytársak közül.
 2. Jobb teljesítmény: a kód feletti teljes kontroll gyorsabb és gördülékenyebb felhasználói élményt biztosít.
 3. Fokozott biztonság: a saját kódbázisból épített programkód csökkenti a támadásokkal szembeni sebezhetőséget.
 4. Nagyobb rugalmasság: lehetővé teszi a funkciók egyszerű hozzáadását vagy eltávolítását, a dizájn módosítását és a harmadik féltől származó szolgáltatásokkal való integrációt.
 5. Hosszú távú költségmegtakarítás: a magasabb kezdeti költségek ellenére az egyedi WordPress-projektek hosszú távon megtakarítást tesznek lehetővé, ugyanis általuk nem kell annyi bővítményt használni, mint egy vásárolt sablon esetében, továbbá rugalmasabban testre szabható, mint a vásárolt sablon.

Az egyedi fejlesztési lehetőség választása nem vezet automatikusan a fent említett előnyökhöz. Egy hatékony egyedi weblap felépítése csak bizonyos szakmai gyakorlatok követésével lehetséges. Ezt akkor, amikor a leendő webfejlesztőddel beszélsz, érdemes figyelembe venni, és rákérdezni a folyamatra.

Mik azok a kulcsfontosságú feladatok, amiket az egyedi weboldalkészítésnél elengedhetetlennek tartunk?

 1. Projekt hatókör (scope) meghatározása
  Mielőtt belekezdünk bármibe is, világosan felvázoljuk a célokat, a teljesítendő feladatokat, az ütemtervet és a költségvetést.
 2. Projekttervezés
  A pontos tervezés érdekében mérföldkövekre bontjuk a feladatokat, megbecsüljük az időt és a költségeket.
 3. A szakértő csapat összeállítása
  Megnézzük, hogy az adott projekthez milyen szakemberekre van szükség, és ez alapján összeállítjuk a csapatot. Egy alap WordPress fejlesztés esetén elegendő lehet egy designer és egy programozó, nagyobb projekt esetén több szakemberre is szükség lehet.
 4. Verziókezelő rendszer
  Ha többen dolgoznak a projekten, kötelező elem a verziókezelő szoftver használata, hogy mindenki a projekt legfrissebb verzióján dolgozhasson.
 5. Gyakori tesztelés kezdettől fogva
  A tesztelés már a design fázisban elengedhetetlen. Legyen az előzetes felmérésről szó, a drótváz teszteléséről, a designon át, alapos tesztelést végzünk a programozás menete alatt is. Ezzel a hibákat menet közben felismerjük és orvosoljuk azokat, ne utólag kelljen tüzet oltani.
 6. Átlátható és tiszta kommunikáció
  Fontosnak tartjuk a folyamatos tájékoztatást és visszajelzést mind az ügyfél, mind a projekten dolgozók irányába.
 7. Dokumentáció
  A projekt visszakereshetőségét és átadhatóságát támogatandó dokumentáljuk a folyamatot, a részleteket, a követelményeket, a tervezési döntéseket, a műszaki specifikációkat és a kódváltozásokat.
 8. Képzés és támogatás
  A projekt zárásakor bemutatjuk az elkészült megoldásokat és átadjuk egy oktatás formájában úgy, hogy az ügyfél egyszerűen tudja használni. Emellett folyamatos támogatást és karbantartás szolgáltatást biztosítunk.

Az egyedi webdesign és WordPress-fejlesztés igazodik a fenntarthatóság-orientált gyakorlatokhoz, tartós és skálázható weboldalakat lehet egyedileg létrehozni.

A kezdeti költségek ellenére ezek a webhelyek tartósak, csökkentve a gyakori újratervezés szükségességét.

Kiemelt örömmel veszem azon megkereséseket, ahol egyedi webdesignra és egyedi WordPress fejlesztésre van szükség, mert hiszem azt, hogy így lehet igazán testreszabott és hosszú távon működő megoldásokkal szolgálni.

Ha a vállalkozásodnak pont egy ilyen weboldalra van szüksége, írj egy üzenetet! Dolgozzunk együtt a projekteden!

Tetszik, amit olvastál? Oszd meg mással is!

A cikk szerzője: